SHIBA INU

Shiba ,Oud ras uit het Midden-Japanse bergland, in gebruik als jachthond. In het begin van de twintigste eeuw dreigde het ras uit te sterven, maar is vanaf ongeveer 1928 in Japan toch weer opgebouwd. De vroegere toevoeging “Inu” betekent “hond”.

Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’.  

ras

Kleine hond met vosachtige uitstraling, evenredig en stevig van bouw, met een lichtvoetig, veerkrachtig gangwerk.

De bovenvacht is hard, recht en relatief kort (aan de staart wat langer), ondervacht zacht en dicht. Rood, black and tan (zwart met roodbruine aftekening) en sesam (haren rood met zwarte punt), alle drie met “urajiro”-patroon: witachtige aftekening op snuit, wangen, onderkant van de kaak, hals, borst en buik, binnenkant van de benen en onderkant van de staart.

De schofthoogte van de Shiba ligt tussen de 35 cm en 41 cm. Het gewicht varieert van 8 tot 14 kilo.

karakter

Alert, attent en actief. Teven meestal pinniger dan de reuen. De Shiba is een ras met een dominante uitstraling en moet daarom zeer consequent (maar niet hard) worden opgevoed.

gezondheid

De rasvereniging; Nippon Inu is bezig met de gezondheid van de Shiba. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokregelement  van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO Oogonderzoek en Patella Luxatie .

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging. Nippon Inu

fci informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Bron: Houdenvanhonden.nl